Lencseleves füstölt kolbásszal
2012.06.24. 10:18
Hozzávalók 4 személyre:
-
40 dkg lencse
-
1 babérlevél
-
2 sárgarépa
-
1 szál gyökér
-
1 fej vöröshagymahagyma
-
1 gerezd fokhagyma, aprítva
-
2 ek. olaj
-
2 evőkanál liszt
-
1 tk. piros paprika
-
1 szál füstölt kolbász vagy kis darab füstölt hús.
A lencsét alaposan átválogatjuk, (ne bízzuk Hamupipőkére :)) megmossuk, és 1-2 órára beáztatjuk.
Ha füstölt húst teszünk a levesünkbe, akkor azt a lencse beáztatásával egy időben tegyük a tűzre, mert így biztosan puha lesz a füstölt húsunk.
Az edénybe vizet engedünk, beletesszük a lencsét és a babérlevelet, valamint a répát és a gyökeret, ha füstölt kolbászt is sikerült vennünk, akkor azt is.
Forrás után lassú tűzön kb. fél órát főzzük.
Egy másik edényben megcsináljuk hozzá a rántást.
Az olajat felforrósítjuk, majd beletesszük a lisztet, amit világos zsemleszínűre pirítunk, ezután beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és az összetört fokhagymát, végül a tűzről levéve a pirospaprikát, ezt összekeverjük.
Felengedjük, hidegvízzel miközben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós.
Beleöntjük a lencselevesünkbe és alaposan elkeverjük.
Megvárjuk, míg a levesünk felforr és levesszük a tűzről.
Tejföllel tálaljuk.
|