Gyöngyállatok
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ha már itt vagy...


 

IP

 


 Rakj a kedvencekhez! 
 
 

 
Menü
 
Minden más...
 
Óra
 
Statisztika
Indulás: 2008-01-29
 
Látogatók


 

 

Locations of visitors to this page

   

 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fish
 
Gyöngyállatok rendelhetők képről!

 

 

Timi elérhetősége:

angeltimi88@gmail.com 


 

Sue gyöngyöző webáruháza

Kukkants be, érdemes!!!


 

Gyöngyfigurák vegyesen! 

http://www.hotdog.hu/gyongymania


 

 

A gyöngyfűzésről/About beading

 

 Gyöngyfűzéshez használható gyöngyök:

Aki gyöngyfűzésre adja a fejét, annak számtalan alapanyag áll a rendelkezésére. Nagyon sokféle színű, anyagú és méretű gyöngy létezik, én itt csak a feltétlenül lényeges, gyöngyállatok készítéséhez szükséges fajtákat emelem ki. A gyöngyök több méretben kaphatók, én a 2,2; 2,6; vagy 3 mm-es kása, 9/o cseh kása és 8/o japán Miyuki gyöngyöket használom az állatok elkészítéséhez.

Gyöngyfajták:

Cseh kásagyöngy: a gyöngyállatok és növények fűzéséhez legalkalmasabb fajta. Én a gömb alakú, szabályos, telt gyöngyöket használom, azok széppé teszik a figurát és könnyű velük dolgozni, mivel a szemek azonos méretűek és szépen illeszkednek egymáshoz. Léteznek világos, pasztel, matt, áttetsző, irizáló, metál, ezüstközepű, gyöngyházfényű és kristályos fajták is. Általában 50grammtól a 200grammos kiszerelésig kaphatók a hobbiboltokban.

Cseh szalmagyöngy: a kásagyöngy mellett a legfontosabb "alap gyöngy". Henger alakú kis rudak lyukkal a közepükön. Akkor használjuk, amikor hosszúkás testrészeket készítünk, valamint jól hasznosíthatók nyakláncok fűzűsénél is. Szalmagyöngyből szintén vannak áttetsző, ezüstközepű, fényes, telt és matt fajták. Különféle méretben kaphatók, pl. 4,6,10, 20 vagy 25 mm-es.

Egyéb gyöngyfajták:

japán gyöngy

delica gyöngy

üveggyöngy (csiszolt és préselt)

lámpagyöngy

tekla gyöngy

pillangó gyöngy

fémgyöngy

vágott gyöngy

fagyöngy

kagylógyöngy

ásványgyöngy

tűzzománc gyöngy

Swarovski gyöngy

Gyöngyállatok fűzéséhez szükséges kellékek:

1. rézdrót vagy/és damil. Én drótot használok, a dróttal készült figurak sokkal stabilabbak, merevebbek, szebbek. A gyöngyöket 0,25 vagy 0,3mm-es drótra fűzöm. A testhez általában 1,2-2,5m hosszúságú drótot hasnálok, a kiálló részekhez, lábakhoz, uszonyokhoz 10 és 80cm hosszú drótdarabra lesz szükség. A könyvekben legtöbbször fel van tüntetve, hogy milyen hosszúságú drót kell.

2. olló.

3. gyöngyfűző tű. Én az állatokhoz nem használok, az ékszerkészítéshez kell.

4. Fogó, csipesz és drótvágó.

 

Alapvető technikák:

És most következzenek az alapvető gyöngyfűzési technikák, melyeket ismerni kell ahhoz, hogy gyöngyállatokat készítsünk.

A gyöngyállatok készülhetnek 2D-ben (ezek lapos, egysorosan fűzött figurák) és 3D-ben (ezek üreges belsejű, térbeli figurák lesznek). A 3D-nél az egyik sor az állat háti sora, a másik a hasi sora lesz. Általában a hátival kezdünk. Az egész minta elkészítésénél az úgynevezett szembefűzéssel fogunk dolgozni. Hogy a minta ne legyen lapos, a sorokat ívben meghajlítjuk.

A fűzés elkezdése: tegyük fel, hogy az első sorban, amit fűzünk, egy szem gyöngy van. Első lépésként felfűzzük ezt a szemet egy rézdrótra és a drót közepére húzzuk. Az egyik drótvége ezután felfűzzük a második sort, legyen mondjuk 2 gyöngy. A másik drótvéget ezután újra átfűzzük ezen a 2 szemen, így megkapjuk az állatunk első 2 sorát (lásd az alábbi képet). Ezt a módszert hívjuk szembefűzésnek, ezt a lépést fogjuk ismételni az állat elkészítésénél. Fontos, hogy jól meghúzzuk a drótokat, de ügyeljünk rá, nehogy eltörjön. Arra is vigyázzunk, hogy fűzés közben a drótból ne alakuljanak ki hurkok, ne csavarodjon össze, mert ha szorosan meghúzzuk, megtörik és elszakad azon a ponton, ahol összetekeredett. A szálakat tehát mindig simítsuk ki. Minné hosszabb a drót, annál "rakoncátlanabb" és annál nehezebb bánni vele, nagyobb az összetekeredés esélye.

Szembefűzés

 

A törzs fűzésénél váltakozva az egyik sort ívelten felülre, a másikat alulra hajtjuk., így megkapjuk a hátiés hasoldali sorokat és a figura üreges lesz. Ha oldaláról nézzük, a felső és az alsó sorok érintkezési pontján a huzal cikkcakk vonalban, harmonikaszerűen helyezkedik el. A huzalt jól húzzuk meg, hogy minnél kevesebb legyen a köz és minnél kevesebb legyen látható oldalt a drótból.

 2D, lapos fűzés

 

Csikóhal technika: azoknál a figuráknál, melyeknek ívelt testrészei vannak (pl. hosszúnyakű állatok és egyes állatok farka), az alaptechnikától kicsit eltérünk. Ha az alsó sort kihagyjuk, akkor az utolsó alsó sort két felső sor követ, így egy lefelé hajló görbületet kapunk oldalról nézve. Ennél a lefelé hajló ívnél a hasi oldalon hagyjunk ki egy sort, vagyis a drótot még egyszer átfűzzük ugyanazon a soron. Azt hogy melyik sort hajlítjuk felfelé vagy lefelé, a gyöngyfűző könyvekben kis számokkal jelzik általában.

Csikóhal technika

 

Fülek, lábak, szemek és uszonyok készítése: a kiálló, a törzsön kívüli testrészeket (pl farkat, fület vagy lábat) többnyire külön drótra fűzünk, melyet a főszálhoz rögzítünk.

Láb: alapvetően kétféle lábat lehet készíteni. Az első egyszerűbb, primitív kinézetű, csupán 1 gyöngysorból álló sort, gyöngypálcát kapunk. Elsőként megfűzzük a testazon sorát, mely után a láb következik, és miután szembefűztünk, a drótvégek kétfelé állnak. Az egyik végre felfűzzük a láb sorait, pl legyen 5 gyöngyszem (lásd az alábbi képet), majd az utolsó szemet kihagyva négy szemen visszafűzünk. Ezt megismételjük a másik oldalon is és máris eélkészült mindkét egyszerű láb. Így készülnek például a rovarok lábai és csápjai.  

 Egyszerű láb készítése

 

Ha apró mancsot szeretnénk készíteni a láb végére, akkor a következőképpen haladunk: felfűzzük a drótra a láb gyöngyeit, pl. 10 szemet és hármat kihagyva 7 szemen fűzünk vissza, majd meghúzzuk a huzalt.

A másik lábfajta több sorból álló térbeli lábat jelent. Ehhez 2 rövid drótot kell befűzni abba a sorba, ahova a lábat szeretnénk. Például ha 11 szemből áll a sor, a szélső 2 szemet kihagyva 7 gyöngyön keresztül betesszük a kis drótot (kép). Ezután továbbfűzzük a testet, majd az előző lépést megismételve újból behelyezünk egy drótdarabot a láb sorába. Ha mindkét drótot elhelyeztük a megfelelő sorban, akkor a 2 drótvégból térben szembefűzéssel megfűzzük a lábat. A bal oldali drótvégekből tehát a bal, a jobb oldaliból a jobb láb készül el.  

 Láb készítése külön drótdarabon (a képen madárláb)

 

A láb drótjainak befűzései helye

Mancs készítése térbeli lábra

 

Fül: A füleket is a lábakhoz hasonlóan kétféleképpen lehet megfűzni: vagy befűzünk 2 rövid drótot a fül sorában adott mennyiségű gyöngyszembe, vagy a külön drótos lábhoz hasonlóan külön csinálunk jobb és bal fület. Az utóbbit akkor készítjük, amikor több gyöngyszemből álló fület akarunk alkotni.

 

 Fül készítése külön drót nélkül, a főszálon

Fül készítése külön drótdarabokon

 

Néhány állat fülét ritka esetben (pl tehén vagy malac füle) úgy fűzzük, hogy egy külső része van és a belsejébe beteszünk 1 szem gyöngyöt. Ehhez először a külső fület kell elkészíteni, ajd felfűzzük a belső fül gyöngyszemeit a drótra és átvezetjük a fej sorának néhány gyöngyén. A mintán jelezve van, hogy hány gyöngyön kell átmennünk.  

 "Belső" fül készítése (a képen malacfül)

 

Uszonyok: az uszonyokat legtöbbször úgy hozzuk létre, hogy egy külön drótot helyezünk merőlegesen a hasi vagy hátoldali sorokba. Néhány esetben az úszót nem merőlegesen a törzs soraiba, hanem velük párhuzamosan fűzzük át. Ebben az esetben minden egyes úszósorhoz a huzalt áthurkoljuk a tözry egyik gyöngysora alatt.

Uszony befűzésének helye a háti sorokba

 

A szemeket és egyes állatok, például a kutyák orrát nagyobb, 3 vagy 4mm-es átmérőjű fekete vagy barna gyöngyszemekből készítjük.

A drót "elvarrása": az egyik drótvéget egy közeli sor gyöngyein áthúzzuk  a másik drótvéghez, ezzel keresztezzük őket és csipesszel vagy fogóval többször áttekerjük őket. A kiálló csonkot levágjuk és az összecsvart részt elhajlítjuk. A másik módszer az, amikor mindkét drótvéget különkülön többször rátekerjük a vezetődrótra,  majd a felesleget levágjuk.

Ezzel nagyjából a végére is értünk az alaptechnikák bemutatásának. Vannak persze ezen kívül is módszerek, de állatok fűzéséhez mindez bőven elég. Most már nincs más hátra, mint hogy drótot, ollót és gyöngyöt ragadjunk és magunk is alkossunk valamit!

 

Jó fűzést!

 

 

 

 

 

 

 
Gyöngyfűzéses linkek
 
Külföldi gyöngyfűzős oldalak
 
Gyöngytervezők
 
Oldaldesign linkek
 
Fordítás, szótárak
 
Szabadidő-Hobbi-Humor
 
Állatos-hasznos
 
Chat
Kedves látogatók, kérdezők! Ha sürgős valami, dobjatok egy mélt, ott hamarabb válaszolok. Köszönöm!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
A nap vicce

 

A nap vicce

 

 
Naptár
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Időjárás

 

zoldkert.gportal.hu

 

Időjárás előrejelzés

 

 

A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******