Töltött karalábé
2012.06.24. 11:42
Hozzávalók 4 személyre:
-
8 db 7-8 cm átmérőjű karalábé (kb 1.6 kg)
-
40 dkg darált sertéshús
-
1 fej vöröshagyma (kb 7 dkg)
-
12 dkg rizs
-
2 db tojás
-
2 mk őrölt bors
-
3 tk só
-
6 dl tej
-
3 púpos ek liszt
-
4 dkg zsír
-
2 dl tejföl
-
1 kis csokor petezselyemzöld.
-
A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
-
A rizst hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük.
-
A darált húst összekeverjük a rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót.
-
A karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú fala maradjon és a tetején kb 4-5 cm átmérőjű nyílás legyen.
-
A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk.
-
A karalábékat megtöltjük a darálthúsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belöle.
-
Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1.5 tk sót és feltesszük főni.
-
A csupasz gombócokat kicsit később, kb 15 perc múlva tesszük bele.
-
A petrezselymet felaprítjuk.
-
Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb 50 perc alatt), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk.
-
Rántás : a lisztet a zsírral világos zsemleszínűre pirítjuk, felengedjük kb 3 dl hideg vízzel és berántjuk a szószt.
-
Beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet, hozzákeverjük a tejfölt, összeforraljuk és belerakosgatjuk a töltelékeket.
|